07:3218:14Helder1° / -5°

Waarom heeft de dag 24 uur en zijn er 26 wereldklokken?

Iedereen weet dat de dag 24 uur heeft. Minder bekend is echter dat er 26 wereldklokken zijn. De meeste kaarten met tijdzones op internet zijn verouderd of ze tonen de tijdzones in de Stille Oceaan niet nauwkeurig genoeg om dit te zien. Een aantal landen in de Stille Oceaan heeft namelijk een eigen tijdzone en de wereldklok!

Kiribati

Tijdzone Stille Oceaan

Kiribati is een eilandengroep in de Stille Ocean met territorale wateren zo groot als China.

Tot 1995 liep de internationale datumgrens dwars door de territoriale wateren van Kiribati heen. Dat betekende dat de westelijke eilanden van Kiribati 24 uur voorliepen op de oostelijke eilanden. Zoals je je kunt voorstellen, was dat buitengewoon onhandig voor het lokale leven en de economie. In 1995 werd daarom de loop van datumgrens veranderd.

De datumgrens maakt nu een enorme inham naar het oosten zodat nu alle Kiribati eilanden dezelfde datum hebben. Voor het enorme oostelijke grondgebied werden twee nieuwe tijdzones gemaakt.

Veel inwoners van Kiribati kunnen zeggen dat 1 januari 1995 voor hen nooit heeft bestaan: de klok ging 24 uur vooruit van 31 december 1994 naar 2 januari 1995. Sinds die tijd zijn er 26 tijdzones op aarde.

De bewoners van de oostelijke eilanden zijn de eerste mensen op aarde die de nieuwe dag aanschouwen en van de zonsopgang kunnen genieten. De oostelijke eilanden van Kiribati stonden daarom op 1 januari 2000 tijdelijk in de spotlight toen daar toeristen van over de hele wereld heenkwamen om als eersten het nieuwe millennium te beginnen.

Om het verhaal nog vreemder te maken: Hawaï ligt op ongeveer dezelfde wester/oosterlengte als Kiribati. Daarom lopen de klokken op beide eilandengroepen gelijk. Als de zon om 19:00 ondergaat, is het op Hawaï bijvoorbeeld vrijdagavond, maar op Kiribati al zaterdagavond!

Misschien vind je dit ook leuk:

Lokale tijd en tijdverschil berekenen.